תוכנית עסקית

0
580
תוכנית עסקית
קרדיט: canva

יש לכם רעיון לסטארט -אפ? תמיד חלמתם להקים עסק? מעולה! אז דבר ראשון דעו כי רבים חולמים על כך, אך לא כולם מממשים את הרצון וצולחים את המעבר שבין רעיון למציאות. אם הגעתם לנקודה שבה החלטתם שאתם הולכים על זה ופותחים עסק, כדאי שתבינו קודם מהי תוכני עסקית ומדוע אתם זקוקים לה.

מהי תוכנית עסקית ומדוע אתם כל כך זקוקים לה?

תוכנית עסקית היא מילה מאוד שגורה בפיהם של יזמים ואנשי מקצוע בתחומי הייעוץ לעסקים, אך רובנו פחות מכירים את ההגדרה הממשית של המושג הזה. אם כך, ההגדרה של תוכנית עסקית היא מסמך המרכז בו את כלל הפרטים המאפיינים את העסק העתיד לקום, על כל מרכיביו והיבטיו באופן מפורט המהווה מעין ניתוח של תמונת המצב העכשווית בנקודת הפתיחה ותחזית עתידית צפויה. 

בנייה נכונה של תוכנית עסקית חייבת לכלול בתוכה שני חלקים עיקריים: חלק תיאורטי וחלק מעשי, כאשר החלק התיאורטי מתייחס ברמה המילולית לעסק ומאפייניו והחלק המעשי מתייחס להיבט הכלכלי. 

החלק התיאורטי של התוכנית העסקית

חלקה התיאורטי של כל תוכנית עסקית כאמור מתייחס להיבטים המילוליים המאפיינים את העסק ואת המוצר או השירות אותם הוא מציע ללקוחותיו הפוטנציאליים, מסובך? אולי אבל עדיין אפשרי. הכירו את החלקה התיאורטי של התוכנית העסקית באופן הבא:

  1. תיאור העסק – שם, פרטי מייסדים, מה הרעיון שעומד מאוחרי הקמת העסק ומהם התוכניות הצפויות על מנת למקסם את הרווחים עבור כל אחד ממייסדי החברה.
  2. המוצר או השירות – פירוט מדויק אודות המוצר או השירות המוצע, מאפיינים מדויקים, מי קהל היעד, איזה צורך בא למלא ועוד.
  3. סקירת מתחרים בשוק – בדיקה מקיפה מול מי החברה מתחרה במוצר או השירות המסוים שבגינו הוקם העסק, כמה מתחרים יש ומה מצבם בשוק באופן כללי.
  4. פירוט דרכי השיווק המתוכננות והמתאימות למוצר או לשירות, לאופיו ולקהל היעד שלו.
  5. חלוקת מניות בעסק במידה וזה רלוונטי.

החלק המעשי של התוכנית העסקית – איפה הכסף?

חלקה המעשי של כל תכנית עסקית עוסק למעשה בדבר העיקרי שלשמו מוקם העסק – בכסף, על כל היבטיו ומשמעויותיו ביחס לעסק המתגבש באופן הבא:

  1. הון התחלתי – פירוט המשאבים עמם מתחיל העסק להתפתח, בין אם הון שהגיע מהמייסדים, בין אם עלויות של נכסים קיימים ובין אם הון שגויס מבעוד מועד.
  2. מקורות מימון אפשריים – בנקים, משקיעים חיצוניים, חברות מימון וכו'.
  3. הוצאות ראשוניות לצורכי הקמה.
  4. הוצאות קבועות צפויות לבית העסק לאחר הקמתו.
  5. עלויות הקשורות למשאבי אנוש בעסק: משכורות, עלויות של תנאים סוציאליים וכו'.
  6. עלויות שוטפות צפויות לאורך תקופה.
  7. תמחור – למשל עבור תמחור מוצרים שונים בעסק
  8. תחזית מכירות לשנה ראשונה, שנה שנייה ואילך.
  9. תחזית רווחית צפויים לאורך הזמן.
  10. ועוד.

שאני אכתוב תוכנית עסקית?

התשובה היא כן, אך קיימות מספר שיטות לכתיבת תוכנית עסקית ולא כולן זהות. יחד עם זאת, לא מומלץ לנסות להגות תכנית עסקית לבד משום שעם כל הכבוד לדוגמאות המוצגות ברשת, צריך לדעת כיצד להתאים תכנית עסקית לסוג העסק ולנתונים נוספים בו וחובה לקבל ייעוץ במילוי הפרטים הקטנים בידי איש מקצוע שבקיא בתחום כמו עורך דין, רואה חשבון או יועץ עסקי שחלק מהתמחותם הים עריכת תוכנית עסקית.

עריכת תוכנית עסקית באמצעות איש מקצוע הופכת את כל הנושא למקצועי ומכובד וזה הכרחי משום שאת התוכנית העסקית הזאת אמורים להציג בפני הרשויות, בנקים, מקורות מימון וגורמים נוספים שאמורים להכיר את העסק באמצעות הצגת התוכנית העסקית.

יתרה מזאת, תוכנית עסקית אמורה להיות מעין מדריך אבני דרך לאורך תקופות חייו של העסק, עוד לפני השלב שבו הוקם. באמצעות התוכנית העסקית קיים מעין סדר מודולרי המשמש בעיקר לתקופה הראשונית שבה העסק פועל. כך, שגם אם משהו בדרך משתבש יותר קל למצוא חלופות אם יודעים להצביע באיזה חלק של הדרך זה קרה מבחינת התחזית והתוכנית העסקית.

לכן, בנייה נכונה ומקצועית של תוכנית עסקית תהיה ברורה ותכליתית יותר מאשר בניית תוכנית עסקית לבד ותכלול בה אך ורק את הפרטים הרלוונטיים "היבשים". מה גם שתוך כדי עריכת התוכנית העסקית לומדים יותר ויותר האם ועד כמה הערכות בעלי העסק נכונות ביחס לשוק ולמציאות טרם ההקמה.

המאמר נכתב ע"י טל שלמון-צעידי יועצת עסקית המתמחה בבניית תוכניות עסקיות.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here